Havenloods

Havenloods

Deze week voorpaginanieuws in De Havenloods.

Goede Herderkerk in Schiebroek

Kerk voor de wijk

Gerdien van der Graaff – Duijst studeerde af op een doorbestemmingsplan voor de Goede Herderkerk in Schiebroek.  “De kerk moet zijn rol als kerk behouden en wordt toekomstbestendig door het toevoegen van functies voor de wijk.”

Door Gerrit van Loon

“Deze kerk heeft veel architectonische kwaliteiten en vervult stedenbouwkundig een grote rol in de wijk”, vertelt Gerdien die voor haar studie naar wederopbouwkerken de grootste uit Rotterdam koos.

Een Godsgebouw met karakteristieke toren, omringd door bibliotheek, medisch centrum, basisschool, zalencentrum en een kostershuis.

De route naar het eiland, van het Kastanjeplein, over brug en binnenplein vormt een route van heiligheid, lezen we in haar 80 pagina’s tellende afstudeerpresentatie. “Qua zichtbaarheid en ligging is de kerk het centrum van Schiebroek” licht ze toe. “Alle singels zijn gericht op de toren. Belangrijke verkeersaders lopen langs de kerk, die een schakel vormt tussen wijkdelen. Ik wil onder andere inspelen op het verdwijnen van verzorgingstehuizen, nieuwe functies in het kerkeiland-centrum, de bibliotheek vergroten, een leescafé toevoegen en de toegankelijkheid vergroten. Zo wordt de  kerk voor de wijk en andersom: wijk voor de kerk.”

Gerdiens voorstel voor de toekomst van de kerk zou echt uitgevoerd kunnen worden. Eén van de voorgangers van de Goede Herderkerk was aanwezig bij haar afstudeerpresentatie aan de TU Delft en erg enthousiast. Ze gaat haar plan binnenkort aan de kerkgemeente presenteren.